середу, 24 липня 2019 р.

Залізнична станція людям потрібна!




На позачерговому засіданні виконкому Врадіївської селищної ради розглядалось питання, що не залишило байдужим нікого із присутніх. І це не дивно. Адже причиною термінового зібрання депутатів стало дуже важливе питання: на адресу селищної ради надійшов лист від керівництва АТ “Українська залізниця” регіональної філії “Одеська залізниця” виробничого підрозділу “Одеська об’єднана дирекція залізничних перевезень” з пропозицією до селищної ради надати згоду на закриття залізничної станції Врадіївка.


Така пропозиція мотивується керівництвом ВП “Одеська об’єднана дирекція залізничних перевезень”  таким чином: “Аналізом роботи за 12 місяців  2018 року та за І кварталом 2019 р. встановлено, що утримання вказаної станції для залізниці має негативний фінансовий результат у розмірі 2729,50 тис.грн. та 621,70 тис.грн. відповідно, при порівнянні доходів і рівня витрат залізниці на утримання інфраструктури залізничних станцій.”

При обговорення ситуації, що склалась, селищний голова М.Москаленко пояснив, що всі вантажоперевезення переведені на ст.Любашівка. Але ж окрім перевезень вантажів послугами залізничного транспорту користуються мешканці нашого району, а також сусідніх населених пунктів. До того ж, підключився до розмови начальник райфінуправління М.Колісніченко, на сьогодні повністю проплачена компенсація за проїзд пасажирів пільгових категорій. Боргів за це немає.

Але, продовжив М.Москаленко, на превеликий жаль, на ст.Врадіївка не зупиняється потяг Одеса-Харків, і щоб на нього сісти, треба їхати або до Любашівки, або ж до Первомайська. А де ж тоді турбота про людину, про зручності для пасажира?

Окрім того, у селищного голови, та й у всіх жителів селища, є дуже серйозні претензії до керівництва залізницею: невпорядкована територія вокзалу і цілі ліси бур’янів на підвідомчій території, зокрема амброзія полинолиста (дуже шкідливий карантинний бур’ян, що викликає напади алергії у дітей і у дорослих); тижнями стоять на залізничних коліях порожні цистерни з-під отрутохімікатів, а токсичні випари від них теж негативно впливають на оточуюче середовище (про це пасажири телефонували на “гарячу лінію”, після чого ці вагони забрали).

Таке недбальство стосовно землі, яка відноситься до відома залізниці, неприпустиме: землю треба не лише експлуатувати, а й утримувати в належному стані, не засмічувати.        



До депутатських дебатів долучився запрошений на засідання виконкому перший заступник голови райдержадміністрації В.Кравченко, та повністю підтримав усіх виступаючих. А стосовно того, що на станції не зупиняються потяги рекомендував звернутись до депутатів вищого рівня  та до керівництва Укрзалізниці із клопотанням про відновлення зупинок і недопущення закриття залізничної станції.

І знову  слово взяв селищний голова М.Москаленко та підтримав пропозицію про письмове звернення до депутатів з проханням допомогти зберегти  станцію Врадіївка. Вона дуже потрібна людям старшого віку, студентам, і треба думати, перш за все, про людей і їх потреби. Особисто М.Москаленко проводив  роботу з людьми, щоб вони купували квитки на потяг у залізничній касі, це сприятиме повному надходженню коштів до каси  і унеможливить будь-які недоплати за послуги залізничного транспорту.

Насамкінець було вирішено: звернутись до депутатів вищого рівня із клопотанням про збереження залізничної станції Врадіївка.

Сподіваємось, що до такого клопотання долучаться і колективи “ПАТ “ДПЗКУ” Врадіївський елеватор”, ТОВ СВК “Нафтобаза-Врадіївка”, ФОП “Дарієнко М.М.”, ТОВ “Армада-М.”, старий елеватор, сільські голови, керівники підприємств і організацій району і всі небайдужі люди.

Микола Леонідович на закінчення засідання повідомив про проведену з початку року  роботу: для дитячих садків закуплено 300 нових комплектів білизни, 3 тіньових навіси; виготовлені документи  на будівництво тротуару біля Врадіївської ЗОШ №1 та облаштування заїзду для автобуса шкільного і вже розпочались  відповідні роботи; відремонтована об’їзна дорога від переїзду до вул.Гоголя та ділянка дороги по вул. Берліяна; а також ділянки дороги по вул. О.Невського та Аграрна на суму 397 тис.грн. Зараз планується ямковий ремонт вул.Незалежності від центральної вулиці до Врадіївської ЗОШ №3. З метою збереження СБК №3 зараз приступили до підготовки проекту капітального ремонту цього закладу культури. Проблемним є питання ремонту головної вулиці селища, яка є дорогою обласного значення і відповідні кошти мають надаватись  із обласного бюджету. Над цим питанням селищна рада наполегливо працюватиме, щоб вулиця центральна відповідала вимогам і була безпечною для руху транспорта. 

* * * 


Цьго ж дня питання про недопущення закриття залізничної станції Врадіївка було обговорене на засіданні районної ради ветеранів війни і праці. Голова цієї громадської організації Л.Тимченко запросив до розмови депутата районної ради І.Сала. Після того, як був зачитаний лист від Укрзалізниці з пропозицією  про закриття  залізничної станції, всі висловили єдину думку: станцію потрібно зберегти для людей, що б там не було. Вона була, є і буде потрібною, і потяги тут мають зупинятись, і порядок на пероні має бути відповідним, і від забур’яненості вже давно час позбавитись.

Затим, користуючись нагодою, ветерани порушили питання, які хвилюють кожного небайдужого громадянина. Це і про забезпечення центрально районної лікарні кваліфікованими лікарями (яких зараз не вистачає) та забезпечення їх достойним житлом; і про розширення дитячих садків, позаяк групи зараз переповнені і є багато бажаючих оформити діток у дитсадок; і про можливість збільшення місць у будинку-інтернаті для одиноких і пристарілих громадян.

На всі запитання І.Сало дав відповіді і доцільні поради.  

  К.СТАРКОВА. Фото автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар