суботу, 24 лютого 2018 р.

За долю України стояв Майдан

image
  В день пам’яті Героїв Небесної сотні, четверті роковини якого ми відзначаємо 20 лютого, у районній бібліотеці зібралися представники майже всіх служб району, очільники селищної і районної влади, наші земляки – учасники подій на Євромайдані, працівники центральної районної бібліотеки, які долучилися до урочистого заходу під промовистою назвою “Під щитом Небесної сотні”. Зібралися для того, щоб віддати шану тим, хто “положив серце й душу за нашу свободу”, хто ціною власного життя у боротьбі за волю і кращу долю України прагнув кардинальних змін, відстоював європейський вибір держави.  


  19 лютого в центральній районній бібліотеці працівниками відділу обслуговування Л.Євтушенко та Л.Шевчук був проведений вечір-реквієм “За долю України стояв Майдан”. Захід присвячений героям Небесної сотні, які загинули в лютому 2014 року в Києві. Запрошені були студенти та вчителі місцевого аграрного ліцею. Працівники бібліотеки під час проведення заходу за допомогою тематичних відеокліпів показали,  що у нації, яка вийшла на Майдан, спроможна на захист своєї гідності та свободи, є велика сила, є велике серце і високий дух. Учасники заходу вшанували пам’ять героїв Небесної сотні хвилиною мовчання, які своєю самопожертвою показали всьому світу, що народ — джерело і мірило влади у власній державі, в якій не страшно жити і ростити юну зміну.

Л.ШЕВЧУК, бібліотекар ЦРБ

image

   11 лютого 2015 року Указом Президента України дата 20 лютого була визначена як Пам’ятний День Героїв Небесної сотні – “з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України”.

    Пам’ятаємо, що чотири роки тому з 18 по 20 лютого в центрі Києва під кулями загинули понад сто активістів Євромайдану, десятки зникли безвісти, чимало дістали поранення. Стільки часу минуло, а розслідування вбивств досі не завершено. І коли саме назвуть усіх винних у розстрілах – невідомо. Але тисячі людей, які запалюють у ці дні свічки на спомин про героїв – свідчення того, що зам’яти, замовчати цю справу ніхто не дасть. Про це, власне, і йшлося на урочистому заході в добре продуманому, емоційному й змістовному виступі ведучих – працівників бібліотеки Лариси Ройбул та Наталії Рибчинської.

   Увазі присутніх були запропоновані хвилюючі кадри тих буремних подій на майдані в Києві, шокуюче й жахливе побиття мирної демонстрації студентів, яке в прямому розумінні збурило суспільство. І на другий день країна одержала майдан у повній силі, де вийшли десятки й сотні тисяч людей з різних регіонів України на підтримку студентської молоді. А влада використала силовий сценарій, щоб зачистити майдан і розігнати людей, розстрілюючи свій народ. Так до нас прийшла війна. До чого це призвело – всі ми добре пам’ятаємо.

   …В урочистій і напруженій тиші переповненого залу запалала свічка пам’яті. Учасники заходу з благоговінням вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять Героїв Небесної сотні. Всі ми прагнемо миру і спокою в нашій державі. Це – найзаповітніше бажання українців, особливо сьогодні, коли на сході України точиться війна, яка несе смерть і кров, каліцтво, розруху й біду на нашу землю. То ж пісня про необхідність збереження миру на всій нашій планеті, виконана дзвінкими дитячими голосами, прозвучала дуже актуально і злободенно. Ця пісня стала завершальним акордом урочистої частини заходу.

   До наших земляків – учасників Євромайдану і до всіх присутніх у залі звернулися з промовою голова райдержадміністрації Василь Жосан, голова районної ради Петро Висоцький та селищний голова Микола Москаленко. Очільників району й селища, як і кожного пересічного громадянина, крім відкритої агресії так званого “старшого” брата на сході України, дуже турбує тотальна корупція, яка зсередини роз’їдає наше суспільство. Була висловлена подяка нашим землякам, які брали участь у подіях на Євромайдані, відстоюючи ідеали демократії та наше європейське майбутнє. І разом з тим прозвучав заклик до багатьох патріотично налаштованих громадських організацій, що діють у районі, підтримати владу у прагненні зробити життя мешканців Врадіївщини більш кращим, заможнішим і достойнішим, брати участь у спільних громадських корисних справах, які об’єднують нашу громаду.

   Продовжуючи розмову про наболілі проблеми за чашкою чаю, присутні висловили думку, що консолідація всіх прогресивних конструктивних сил піде лише на користь загальній справі. А спільні об’єднуючі дії, тісна співпраця повинна стати дієвою, результативною і гарантувати успіх у суттєвому покращенні життя земляків.

В.ЗАЛУЦЬКИЙ. Фото автора

Немає коментарів:

Дописати коментар