середу, 28 лютого 2018 р.

Круглий стіл: соціальна сфера під опікою інвестора

image
Компанія Кернел розпочала свою діяльність у Врадіївському районі влітку минулого року. За цей порівняно незначний проміжок часу інвестор зарекомендував себе дбайливим орендарем землі, надійним партнером у вирішенні важливих питань села та сільських громад.


Саме про співпрацю у напрямку підтримки соціальної сфери йшлося у довірчій розмові за круглим столом у Врадіївській селищній раді. Участь у заході взяли сільський голова Микола Москаленко, перший з аст упник г олов и райдержадміністрації Василь Кравченко, Людмила Андрійчук – керівник відділу соціальної політики Кернел у регіоні, її заступник Любов Капелюшна, заступник керівника земельного відділу Олександр Макарук, головний редактор газети «Вісник Врадіївщини» Анатолій Швець.
Із короткої інформації, яка надана представниками Кернел, учасники зустрічі детальніше довідалися про соціальну політику Компанії, про умови фінансування проектів, спрямованих на підтримку освіти, культури, медицини, благоустрою та інфраструктури сільських населених пунктів тощо.
- Соціальний бюджет формується ретельно з урахуванням потреб пайовиків, структури населених пунктів відносно до площі орендованих угідь, - розповіла Людмила Андрійчук. - Така система розподілу дає можливість фінансувати першочергові потреби пайовиків, жителів підопічних сіл. Йдеться про допомогу, яку Компанія надає своїм орендодавцям при народженні дитини, на поховання. Також обов’язковими статтями витрат є придбання новорічних подарунків учням молодших класів, привітання першокласників з Днем знань та учасників бойових дій з Днем Перемоги. А ще – це фінансова підтримка сільських шкіл, дитячих садочків, амбулаторій, Будинків культури тощо. Одним словом, соціальну політику агропідприємства Компанії та БФ «Разом з Кернел» вибудовують у відповідності до вимог часу, у тісній взаємодії з органами місцевого самоврядування та активом сільських громад.
Підключившись до розмови, селищний голова Микола Москаленко зауважив, що є багато різних проблем, які неможливо вирішити одразу. І якщо потрібно зробити щось значиме та відповідно вартісне, зазвичай доводиться звертатись по допомогу до спонсорів, в тому числі орендарів землі. Проте для реалізації будь-якої справи спочатку треба виготовити проект, прорахувати кошторис, і лише тоді розпочинати втілювати плани в життя.

image

- Безперечно, агропідприємства Компанії та БФ «Разом з Кернел» можуть брати участь у співфінансуванні проектів, при цьому ми завжди звертаємо увагу на нагальність питання, - уточнила Людмила Андрійчук. – Для прикладу, нещодавно до нас звернулася адміністрація гімназії з проханням закупити комп’ютерний клас та інтерактивну дошку. Згодом виявилося, що це не найболючіша проблема, бо ж у закладі терміново потрібно було провести ремонт газових котлів. І логічно, що перевагу було надано теплим приміщенням.
У свою чергу Микола Москаленко акцентував, що дійсно колегіально вирішувати проблеми легше і швидше. – Якщо вже говорити про найневідкладніше, то вважаю, що це має бути впровадження в школах енергозберігаючих технологій, - підкреслив селищний голова. - На практиці це вже працює у дитсадках «Золотий ключик», «Калинонька» – там тепло і батьки спокійні за своїх дітей.
Василь Кравченко, перший заступник голови райдержадміністрації, у ході розмови повідомив, що нині виготовлені проекти на реконструкцію котельні в дитячо- юнацькій спортивній школі, на заміну вікон та ремонт даху Врадіївської школи №1, укомплектування кабінетів першокласників меблями та обладнанням тощо.
- Зрозуміло, що проблем у закладів освіти багато, і, звісно, обладнання перших класів повинно відповідати інноваційним стандартам. Діти мають отримати повноцінні знання, як того вимагає сучасність, - прокоментувала Людмила Андрійчук. - Кернел у своїй соціальній політиці завжди робить пріоритет саме на освітні заклади. Торік агропідприємства Компанії спільно з БФ «Разом з Кернел» інвестували 27 млн грн у соціальну сферу підопічних сіл, з них левова частина – майже 6 млн грн, направлена на підтримку освітньої сфери. Додам, що наразі ми оголосили конкурс проектів для шкіл, за підсумками якого переможець може отримати бюджет від 25 тис. грн до 100 тис. грн. Тож запрошуємо до участі.
Гарним доповненням обговорення став коментар Любові Капелюшної, заступника керівника відідлу соціальної політики Кернел у регіоні.
– Компанія Кернел, будучи лідером агропромислового комплексу України, якісно втілює в життя принципи соціальної відповідальності, - уточнила Любов Борисівна. – Наша Компанія завжди відкрита до конструктивного діалогу. Доказом цього є сьогоднішня зустріч. Ми працюємо прозоро, дотримуючись всіх законодавчих норм. Пайовик для нас насамперед є партнером, з яким треба чесно будувати відносини, виконувати всі домовленості, зазначені в підписаних договорах оренди. Ми сумлінно підходимо до питання сплати податків та соціальних зобов’язань. Так, у минулому році підприємства Кернел Миколаївщини, в тому числі «Україна» (Кернел), сплатили понад 8,5 млн грн податків. З них місцеві скарбниці Врадіївського району отримали 3 млн 800 тис. грн податкових надходжень. А ці кошти також спрямовуються на покращення рівня життя в селах регіону.

На звершення учасники круглого столу вирішили, що необхідно провести чергову зустріч з директорами шкіл, аби кожен міг висловити свою думку, обговорити проблеми і шляхи їхнього вирішення.

К.СТАРКОВА.
Фото автора

Немає коментарів:

Дописати коментар