середу, 18 квітня 2018 р.

Доброго й щедрого ужинку вам, хлібороби!

Майстер своєї справи, механізатор Сергій

В районі, як і по всій нашій Україні, повним ходом йде весняна посівна кампанія. Хлібороби Врадіївщини розбудили степи та сповнили їх гуркотом техніки, продовжуючи підживлення озимих, підготовку ґрунту до сівби ярих культур та безпосередньо сівбу ярих зернових, бобових культур, сої, соняшника та кукурудзи. Сьогодні гріх втрачати такий дорогоцінний час. Адже весняний день, як відомо, рік годує. Та й зима для озимих цього року видалася сприятливою, зі снігами, без особливих і різких перепадів температури.

Механізатор широкого профілю Віктор Вакарчук готує

Ударними темпами почалися роботи на весняному полі і в приватному підприємстві ВКП “Каро”. У селі Новомиколаївське на території механізованого загону відчувається напружений робочий ритм. Механізатори злагоджено і впевнено роблять кожен свою справу, готуючи довірену їм сільськогосподарську техніку до виходу в поле. Тут же знаходимо й заклопотаного головного агронома Миколу Козачинського, який ділиться думками з приводу стану  озимих культур, що гарно перезимували і знаходяться зараз у доброму й задовільному стані.

- Якщо весна і літо не підведуть, - запевняє головний агроном, - якщо будуть перепадати дощики, то матимемо гарний урожай. Але не той хліб, що в полі, а той, що в коморі. Ми закінчуємо сьогодні  готувати ґрунт під сівбу ранніх зернових та пізніх культур, проводимо передпосівну культивацію ґрунту під соняшник. Хлібороби чудово розуміють, що треба сьогодні якнайефективніше використати ту вологу, яка ще є в ґрунті, і вчасно обсіятися, бо сонце і вітер з  досить високими температурами швидко висушують верхні родючі шари ґрунту. 

Рікою ллється в кузов автомобіля добірне очищене зерно
Микола Козачинський відзначив, що підприємство обробляє близько 4300 гектарів орної землі, до якої тут ставляться з любов’ю, суворо дотримуючись сівозміни і чудово розуміючи, що земля – то наша годувальниця. Озимі пшениця та ячмінь радують зеленим килимом око хлібороба, озимий ріпак пишно розростається на засіяних полях. Ці озимі культури щедро підживлені неорганічними добривами. Під зернові внесено аміачну селітру і КАС, а під ріпак – сульфат амонію. Вже завтра почнеться сівба соняшника. Планується значні площі засіяти соєю та  кукурудзою. Разом з насінням цих культур у ґрунт будуть вноситися й мінеральні добрива. До речі, високоякісним елітним насінням господарство забезпечене повністю, як і всіма мінеральними добривами. Цими днями буде оброблено від шкідників площі озимого ріпаку.

Наладка і пуск зерноперекидної машини вдало проведена

Бригадир механізованого загону у селі Новомиколаївське Григорій Ханагян зазначив, що вся сільськогосподарська техніка і причіпний інвентар імпортного виробництва. Ці сучасні, нові й високоефективні засоби обробітку землі готові до роботи. Їх експлуатують досвідчені механізатори, які бережуть довірену їм техніку, як зіницю ока. Люди задоволені умовами праці й заробітною платою, тому плинності кадрів нема. Механізаторам готують гарячі калорійні  обіди, а найближчим часом харчування стане дворазовим. Приватне сільськогосподарське підприємство виплачує орендну плату людям, яку можна отримати і в грошовій, і в натуральній формі. Своєчасно здійснюються оранка і культивація городів та присадибних ділянок.       Активно співпрацює приватне підприємство  з місцевою громадою, допомагаючи вирішувати нагальні потреби: очищення вулиць від снігу, ремонт доріг, відновлення інфраструктури населених пунктів, допомога школам, дитсадкам, ФАПам, бібліотекам. Словом, здійснюється підтримка і розвиток соціальної сфери в сільській місцевості.

Варто відзначити плідну співпрацю Доброжанівської сільської ради з ПП ВКП “Каро”, яке є орендарем земельних угідь, по цілому ряду актуальних питань. Дякуючи такому соціальному партнерству, вдалося суттєво поліпшити стан доріг. За сприяння і фінансування ВКП “Каро” ще позаторік був проведений ямковий ремонт дороги по селу Новомиколаївське та на відрізку дороги до Доброжанівки. Не став винятком і минулий рік, адже тут було забезпечено проведення ремонтних робіт на відрізку дороги від автошляху Кишинів-Платонове через Новомиколаївське, Доброжаніву і до зернотоку загальною довжиною майже 9 км.

Ще один зерновий склад після проведення необхідних
  До речі, про зернотік, роботою якого ось уже восьмий рік вдало керує Сергій Чебанов. Це велике сучасне підприємство, побудоване за новітніми технологіями. Воно продовжує розвиватися й будуватися. Крім семи великих сучасних і просторих складів для зберігання зерна тут будуються ще два. Справно працюють агрегати по очистці й просушуванню зерна. Кожен працівник чітко знає своє місце і свої трудові обов’язки. Колектив зернотоку працює, як добре налагоджений механізм. Ще насіння тільки вноситься в ґрунт, а тут уже дбають про те, щоб добре підготуватися до прийому зерна нового врожаю і надійно його зберегти.

Треба сподіватися, що погодні умови будуть сприятливими, а праця годувальників держави буде благословенна небесами. Тільки за таких умов будемо мати святий хліб на столі і все інше до нього. Доброго й щедрого ужинку вам, хлібороби!
В.ЛАНОВИЙ. 
Фото автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар