суботу, 16 червня 2018 р.

Медична служба – почесна й нелегка

image

Сьогодні у нас в гостях – головний лікар центральної районної лікарні Оксана Ростова, вона ділиться з читачами газети, з небайдужими людьми, які є проблеми й досягнення у роботі, як впроваджується  в життя медична реформа, які плани на майбутнє.

Рік 2017 був для нас періодом реформи первинної ланки, що стосувалась, насамперед, Центру первинної медико-санітарної допомоги, де працює штат досвідчених медиків з вищою і середньою-спеціальною освітою. Спочатку це був просто перехід Центру в окремі приміщення, призначення керівника, формування бухгалтерії, оформлення відповідної документації і таке інше. У цьому році 28 березня рішенням сесії районної ради комунальний заклад «Врадіївський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» реорганізований шляхом перетворення у юридичну особу – комунальне некомерційне підприємство  Врадіївський районний Центр ПМСД. Зараз готується статут Центру ПМСД для затвердження його на сесії районної ради. Слідуючим положенням медичної реформи була комп’ютеризація закладу, тож для Центру ПМСД закуплені 11 комп’ютерів з принтерами, які необхідні для роботи лікаря в сучасних умовах. А з 2 квітня стартувала кампанія з обрання сімейних лікарів. Зараз люди обирають лікарів, яким довіряють, та підписують з ними декларації на обслуговування. Планується з 1 липня поточного року укласти договір на співпрацю з Національною службою здоров’я України для координації і удосконалення роботи ланки ПМСД.

Зараз колектив центральної районної лікарні у процесі підготовки до реформування вторинної ланки, яка почнеться з 2019 року. Реформуванням передбачається створення госпітальних округів, тож має бути створений такий округ із центром у місті Первомайську і до нього будуть входити Врадіївка, Криве Озеро, Доманівка, Первомайськ і Первомайський район. Але районна лікарня буде працювати у тому ж режимі, що й тепер. Ми не чекаємо нового року, а вже почали роботу щодо удосконалення медичного обслуговування населення. З цією метою перевели пологове та гінекологічне відділення у капітально відремонтоване приміщення хірургічного відділення, це більш конструктивно, тому що хворим не доведеться підніматись на четвертий поверх (як раніше), до того ж тут є всі умови для надання хірургічної допомоги у разі необхідності. У хірургічному відділенні встановлені нові вікна і двері із сучасних матеріалів з метою тепло- і енергозбереження у опалювальний сезон.

У виділенні коштів (майже 300 тис. грн.) на енергозберігаючі технології для хірургії сприяв депутат Верховної Ради України В.Підберезняк; частково були надані кошти з місцевого бюджету. А також використані позабюджетні кошти ЦРЛ, в тім числі і благодійні.

Довгий час у нас були проблеми з ліфтом у чотирьохповерховному корпусі лікарні, він вийшов з ладу і на ремонт не було коштів. Коли ми звернулись по допомогу до депутата Верховної Ради України В.Підберезняка, він відгукнувся на наше прохання, і на цю добру справу було виділено понад 500 тисяч гривень з державного бюджету, на кабінку ліфта було 5% співфінансування із місцевого бюджету. Зараз ліфт працює, витримує відповідне навантаження, що значно полегшує доставку хворих на другий і вищі поверхи, це просто і зручно.

image

В нашій лікарні працюють на даний час відділення: терапевтичне, дитяче, хірургічно-гінекологічне, пологове, інфекційне, приймальне, а також поліклініка, де ведеться щоденний прийом пацієнтів, діють рентген-кабінет, клінічна лабораторія. Проте, є проблеми з кадрами, нам ще потрібні кваліфіковані лікарі. Над цією проблемою ми працюємо, адже, як відомо, кадри вирішують все. Тому зараз ЦРЛ оплачує інтернатуру педіатру, анестезіологу і сімейному лікарю та сподіваємось, що ці молоді спеціалісти приїдуть працювати у нашу лікарню. Раніше кожен випускник медичного ВНЗ мав відпрацювати за направленням 3 роки, а далі – обирати, де працювати. На жаль, зараз таке цільове відпрацювання випускниками медичних ВНЗ відмінено. Сьогодні ж, нашій лікарні вкрай необхідне поповнення: офтальмолог, ЛОР-лікар, терапевт і хірург. Лікарня має відомчу квартиру для хірурга, що дуже важливо, адже таким чином спеціаліст може залишитись і працювати саме тут постійно.

Змінюються часи, змінюються і вимоги до надання медичних послуг населенню, тому ми працюємо над оновленням та поліпшенням матеріальної бази лікарні. Нині придбали супернову дезкамеру для знезараження вартістю майже 130 тисяч гривень; у планах – поповнити запас бактерицидних ламп для кожного відділення, оновити апаратуру у фізіотерапевтичному кабінеті. Ще хочемо придбати, зважаючи на  динаміку серцево-судинних захворювань, систему Телекард, що дасть змогу цілодобово реєструвати та передавати кардіограми хворих у Миколаївський обласний кардіоцентр та отримувати консультації щодо перебігу хвороби, медикаментів, методики лікування. Це – чималі кошти, тож ми звернулись з проханням про допомогу у фінансуванні до керівництва райдержадміністрації, райради та  селищної ради. Зважаючи на те, що наявний сантранспорт застарів, лікарня має у планах придбання сучасного санітарного автомобіля для транспортування хворих. Звичайно, це потребує значних витрат, але ми сподіваємось на підтримку місцевої влади, спонсорів, а також на виділення державних коштів у рамках медичної реформи.

Поступово ми робимо самі все, що у наших силах, тому що не можна все відкладати “на потім” або чекати, що хтось це зробить. Тому вже зараз повністю відремонтований ізоляційний блок у інфекційному відділенні; відремонтоване приймальне відділення. У найближчих планах – ремонт дитячого відділення, а також обов’язкове оновлення інвентарю і ремонт харчоблоку. Значну допомогу у  ремонті, оновленні матеріально-технічної бази надають лікарні: депутат Верховної Ради В.Підберезняк – нові 8 інвалідних візків на всі відділення та в Центр ПМСД, стільці, ходунки, багатофункціональне ліжко в хірургічне відділення; голова ФГ “Рідний край-В” А.Вдовиченко допоміг закінчити ремонт полового відділення; М.Топало допоміг замінити вікна у Центрі ПМСД; осторонь проблем лікарні не стоять наші землекористувачі Ю.Ханагян, В.Молдованенко, В.Максименко. Якщо потрібно, відтерміновують платежі А.Гоцуляк, В.Тімановський, С.Сливка. Долучився до допомоги лікарні благодійний фонд “Карітас” – речами, постільною білизною, продуктами харчування. Колектив лікарні щиро вдячний всім, хто переймається нашими проблемами, за розуміння і таку неоціненну у наш час підтримку. Ми розуміємо, що труднощі зараз є у всіх, що наявної медичної субвенції з державного бюджету на все просто не вистачає, що потрібно вчасно сплачувати за енергоносії за кошти місцевого бюджету, тому співпрацюємо зі спонсорами зараз і будемо продовжувати таку співпрацю у майбутньому.

Скажу окремо про організацію харчування: на сьогодні забезпечене повноцінне трьохразове харчування стаціонарних хворих, на що залучені бюджетні і позабюджетні кошти. І якщо 5 років тому наша лікарня займала останнє місце в області по сумі коштів на одне ліжко-місце, то зараз ситуація кардинально змінилась, незважаючи на подорожчання і збільшення вартості харчування. Крім основного, додаткове харчування отримують учасники Другої світової війни (УБД), учасники АТО. Для дітей до 1 року і деяких категорій хворих діток закуповуємо і видаємо (як при амбулаторному, так і при стаціонарному лікуванні) молочні суміші та в стаціонарі – повноцінне харчування.

На жаль, на всі ремонтні роботи, придбання матеріалів, обладнання у бюджеті лікарні немає коштів, тому що недостатнє фінансування і ЦРЛ, і Центру ПМСД. Не виплачуємо премії, надбавки, доплати за надурочну роботу; немає коштів на оновлення обладнання; закриваємо лише захищені статті.

У світі вимог медичної реформи розглядаємо можливість відкриття хоспісного постійного відділення з ліжками для пацієнтів з хронічними захворюваннями та збільшення ліжко-місць у денному стаціонарі. Це буде зручно для наших пацієнтів, особливо для жителів віддалених населених пунктів.

Лікарня, як і Центр ПМСД, має бути з 2019 року забезпечена комп’ютерами для обліку хворих, захворювань, так передбачено медичною реформою. Звичайно, це кошти, але ми вже зараз розпочали роботу по підготовці до процесів реформування:  вивчаємо документи, аналізуємо, визначаємо свої можливості, потреби, щоб до наступного року і про кошти подбати, і щось змінити в існуючій  системі роботи, щоб впроваджувати інновації задля основного призначення кожного медика – якісного і своєчасного медичного обслуговування, охорони здоров’я людей.

На порозі – професійне свято працівників та ветеранів медичної служби. Тож щиро вітаю всіх колег, тих, хто вже на заслуженому відпочинку з найкращими побажаннями щасливого й мирного життя, здоров’я міцного, добробуту й злагоди у родинах і невичерпної енергії у справі служіння своєму народу на благородній, непростій і найнеобхіднішій ниві  охорони здоров’я.

О.РОСТОВА, 
 головний лікар Врадіївської центральної районної лікарні

Немає коментарів:

Дописати коментар