середу, 26 грудня 2018 р.

Мистецтво бути лідерами

Агропромисловий комплекс нашої держави є основою економічного розвитку сільських територій. А якщо говорити глобально та коротко – без аграрія не було б України. Можна з упевненістю стверджувати, що не було б того ВВП, який ми сьогодні маємо, і тих надходжень від експорту, які  забезпечує саме сільгоспвиробник.

Серед великої кількості сільгоспвиробників, які працюють у Врадіївському районі Миколаївщини, значну частину землі – близько 4 тис. га, обробляє підприємство «Україна», що входить до складу компанії Кернел – лідера агропромислового комплексу країни. В межах області Компанія обробляє майже 8 тис. га землі.
 

Пріоритетними культурами є озима пшениця, горох та соняшник. Показовим є те, що врожайність зернових, вирощених на кернелівських полях Миколаївщини, навіть у посушливі роки наближається до міжнародних стандартів.

В цілому показники урожайності, які отримало підприємство «Україна» (Кернел) цьогоріч, доволі високі. Якщо порівнювати середній показник по області, то по частині культур він набагато вищий. Для прикладу по соняшнику отримано – 2,7 т/га. 

Доволі високих виробничих результатів підприємство досягло завдяки використанню інноваційних підходів та інтенсивних технологій. Завдяки використанню систем глобального позиціонування GPS, спеціальних датчиків, квадрокоптерів, картографічних знімків із супутників, які передаються на центральну агродиспетчерську. Аграрії Кернел досконало знають все про поля: неоднорідність рельєфу того чи іншого поля, густоту посівів, де потрібно підживити рослини, додатково застосувати засоби їхнього захисту тощо.

Важливе місце посідає й якість посівного матеріалу. В цьому напрямку Компанія співпрацює із всесвітньо відомими виробниками «Піонер», «Монсанто», «Євраліс», у яких закуповуються материнські форми насіння, з яких на дослідних полях вирощуються власні гібриди, пристосовані до землі Компанії та кліматичних умов. Увага приділяється і технічному парку. Чимало залежить і від умов праці. Тому на підприємстві «Україна» (Кернел), як і в інших господарствах Компанії, систематично покращуюються умови праці, діє ефективна система мотивації співробітників.

Якщо говорити зокрема про механізаторів, праця яких є надважливою в період польових робіт, то цьогоріч значно поліпшено умови їх роботи. Кожен з них був забезпечений комфортними умовами проживання, харчуванням, спецодягом.

Не менш плідно у поточному році підприємство «Україна» (Кернел) та БФ «Разом з Кернел» співпрацювали із громадами сіл району в напрямку підтримки благоустрою та інфраструктури населених пунктів. Фактично всі заплановані соціальні проекти було реалізовано. Бюджет інвестицій Кернел у села Врадіївського району станом на грудень склав понад 300 тис. грн. Завдяки цьому вдалося значно покращити умови навчання та виховання дітей у школах і дитячих садочках, Також аграрії долучалися до проектів, спрямованих на створення належних  умов життя в селах.  

Хотілося б окремо зупинитися на сплаті податків. Бо ж і тут аграрії Кернел зарекомендували себе не менш відповідально. Саме податкові кошти, направлені в районні та сільські бюджети з сільськогосподарської  діяльності, дають змогу підтримувати відповідний рівень життя місцевих громад. Цьогоріч у місцеві бюджети Врадіївщини підприємство «Україна» (Кернел) спрямувало понад 4 млн грн податкових коштів.

А ще для аграріїв Кернел одним із основних та пріоритетних принципів діяльності є вчасний розрахунок за паї. З року в рік орендодавці Кернел, а це близько півтори тисячи жителів району, переконуються, що зробили правильний вибір, передавши свої земельні наділи в користування Компанії. Бо ж тут турбуються про комфортні та зручні умови отримання ОП, оперативність виплат, якість продукції, яка видається на пай. А ще при потребі орендодавець має можливість отримати плату авансом за наступні роки чи звернутися по допомогу в переоформленні спадщини та щодо інших юридичних питань.

Підготував І.ПШЕНИЧНИЙ
Довідка:

Кернел – провідний у світі та найбільший в Україні виробник та експортер соняшникової олії, ключовий постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. З 2007 року акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі. У 2017 році Кернел успішно дебютував на ринку євробондів, розмістивши на Ірландській фондовій біржі п'ятирічні облігації на суму 500 млн доларів зі ставкою 8,75%. Сьогодні команда Кернел налічує понад 15 тис. осіб.

На частку Кернел припадає близько 8% світового виробництва соняшникової олії. Свою продукцію компанія постачає до понад 60 країн світу, серед основних ринків збуту – Індія, Єгипет, Туреччина та країни Європейського Союзу. Переробні потужності 8 заводів Кернел становлять 3,5 млн т насіння соняшнику на рік, що дозволяє отримати 1,3 млн т соняшникової олії та близько 1,2 млн т соняшникового шроту. Щорічно Кернел постачає на міжнародні ринки близько 4 млн т кукурудзи, пшениці, ячменю, сої та ріпаку, закуповуючи сільгосппродукцію у більш ніж 5 тисяч виробників, а також вирощуючи власну продукцію на 550 тис. га землі. Власна мережа елеваторів з потужністю одночасного зберігання 2,8 млн т забезпечує своєчасну логістику зібраного врожаю та закупленого товару. Експорт продукції здійснюють власні портові термінали компанії з потужністю перевалки зернових культур і шроту понад 6 млн т на рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар