середу, 15 травня 2019 р.

Відзначили день пам’яті та примирення



 У Врадіївці 8 травня увечері відбулася урочиста святкова хода, присвячена Дню пам’яті та примирення. В ній взяли участь трудові колективи підприємств, організацій, установ селища, ветерани війни і праці, учасники АТО, представники громадських організацій і політичних партій на чолі з керівниками району й селища, які організованою колоною із запаленими свічками й лампадками прибули в центральний парк до палаючого Вічного вогню, до меморіалу загиблим воїнам, щоб віддати їм належну шану, низько вклонитися за їхній безсмертний подвиг і в знак вдячності покласти на п’єдестал квіти пам’яті, а до Вічного вогню – запалені свічки й лампадки. Адже наші діди і прадіди ціною власного життя відстояли волю і свободу Вітчизни у грізні роки Другої світової війни. Вони загинули за мир і спокій майбутніх поколінь, за щасливе дитинство онуків, правнуків і в меморіальних скверах і братських могилах навічно спочили у тиші, а їхній сон бережуть суворі мовчазні ялини.

Відкрила урочистий мітинг-реквієм, присвячений Дню пам’яті та примирення, директор районного Будинку культури Валентина Дусак. Вона відзначила, що 8 травня 1945 року, рівно 74 роки тому було підписано антигітлерівською коаліцією акт беззастережної капітуляції збройних сил нацистської Німеччини. Це день поклоніння, встановлення поваги і шани усім борцям проти нацизму. Вся Європа, весь світ у цей день вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні.


Далі у вечірній прохолодній тиші якось по-особливому натхненно й урочисто звучить Державний Гімн України. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто загинув у роки Другої світової війни, Героїв Небесної сотні, воїнів та інших загиблих на сході України, у боротьбі за правду, справедливість, свободу, цілісність та єдність нашої держави.

З вітальним словом на урочистому мітингу-реквіємі виступили голова райдержадміністрації Василь Жосан, голова районної ради Петро Висоцький та селищний голова Микола Москаленко. Вони щиро й тепло привітали усіх земляків з нагоди Дня пам’яті, скорботи і примирення та з наступаючим святом – Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. А також відзначили, що в наших серцях не згасає пам’ять про тих мужніх воїнів, тих визволителів, які ціною власного життя відстоювали волю і незалежність нашої Батьківщини. Плата за волю і свободу виявилася величезною: мільйони полеглих на полях боїв, загиблих в окупації, концтаборах та на каторжних роботах, мільйони поранених та ненароджених, десятки тисяч міст і сіл, перетворених на руїни. А сьогодні, демонструючи патріотизм та відданість Україні, нинішні захисники, учасники операції об’єднаних сил, з гідністю продовжують героїчні традиції дідів і прадідів, захищаючи східні кордони нашої країни від північного агресора.

В.ЗАЛУЦЬКИЙ. Фото автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар