середу, 21 лютого 2018 р.

Агрокомбінат “Врадіївський” сьогодні

image

У Врадіївському районі розташовано два хлібоприймальних підприємства. Про одне них — Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрокомбінат «Врадіївський» яке входить в групу компаній «НІБУЛОН» — розповідає головний державний інспектор відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Управління Держпраці у Миколаївській області Вадим Аркадійович Ярмульський. Зокрема, мова піде про заходи, спрямовані на покращення умов праці працюючих, а відповідно і для розвитку підприємства.


«Агрокомбінат «Врадіївський» займається закупками зерна злакових та олійних культур, зберіганням та раціональним використанням хлібних ресурсів, їх реалізацією. Тож для агрокомбінату великого значення набувають вирішення питань науково-технічного розвитку, оновлення та підтримання на належному технічному рівні виробничих фондів, освоєння нової техніки і технологій.

TOB «Агрокомбінат «Врадіївський» TOB СП «НІБУЛОН» був створений в 1993 році на базі комбікормового заводу. Згодом завод було перепрофільовано на комплекс із приймання та зберігання зерна, водночас обладнання для виробництва комбікормів було збережено для виготовлення комбікормів для восьми підрозділів компанії, які займаються тваринництвом. Зараз є надія, що незабаром комбікормове виробництво повернетьсядо своїх колишніх потужностей у зв'язку з успішним розвитком галузі тваринництва в компанії «НІБУЛОН». Забезпечення виробництва та своєчасної доставки комбікормів — одна з найважливіших функцій, яка впливає на ефективність тваринництва в цілому. TOB «Агрокомбінат «Врадіївський» виготовляє комбікорми для нібулонівських філій, які утримують ВРХ та свиней, за розробленими у спеціальній кормовій програмі рецептами з урахуванням поточних потреб різних статево-вікових груп тварин. За 2017 рік компанією «НІБУЛОН» вироблено близько 6000 тонн комбікормів для тварин.

У 2006 році розпочато реконструкцію і будівництво нових силосів для зберігання зерна та нового сушильного комплексу. З того часу щорічно вводили в експлуатацію по три ємності місткістю 10 тис. тонн. На теперішній час елеватор має обсяг 41 тисячу тонн. Термін будівництва традиційно швидкий для Нібулону — від виймання першого ковша ґрунту до закладання першого зерна проходить не більше двох місяців.

На першому місці традиційно залишається якість зерна, тому лабораторію підприємства оснащено за останнім словом техніки обладнанням провідних світових виробників. Лабораторне обладнання дає змогу швидко і якісно проводити аналіз якості зерна.

На підприємстві встановлено новий сушильний комплекс американської фірми «Метьюс» потужністю 2 тис.т. на добу, який особливо ефективний при сушінні кукурудзи. На даний час, враховуючи часо- і енерговитрати, найкращої якості зерна, ніж у TOB «Агрокомбінат «Врадіївський» годі й шукати.

На сьогодні на підприємстві постійно працює 95 чоловік, заробітна платня і соціальний пакет яких такі ж, як у цілому на TOB СП «НІБУЛОН». У 2011 р. генеральним директором TOB «Агрокомбінат «Врадіївський» був призначений С. І. Ходзінський.

Для забезпечення гарантії і безпеки зберігання зерна, охорони праці всі будівлі підприємства були капітально відремонтовані. Відновлено транспортери у складах, проведено заміну дахів, ремонт стін. У складах відремонтовано галереї . Проведено вогнезахисну обробку дерев'яних конструкцій, на складах і в баштах встановлено протипожежну сигналізацію. Усі машини, транспортери і норії, які мають електричний привід, оснащені приладами безпеки. При перевантаженні, попаданні якогось предмета змінюється швидкість обертання двигуна, і завдяки встановленому реле він вимикається. На підприємстві виконання обов'язків інженера з охорони праці наказом по підприємству покладено на інженера з охорони праці Ю.О. Ткаченко. Це відповідальна людина, яка все життя мала справу з технікою і любить, щоб вона працювала без перебоїв і перебувала завжди у справному стані.

Для покращання побутових умов на підприємстві встановлено душові кабінки та відремонтовано кімнату для приймання їжі та відпочинку, в якій можна перепочити, випити чай, каву або просто зігрітися. Усі працівники забезпечені в повному обсязі епецвзуттям, спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту.

Керівництво агрокомбінату систематично контролює проведення інструктажів з питань охорони праці, медичних оглядів, умови праці та відпочинку працівників. Впроваджена система трьохступеневого контролю за станом охорони праці на підприємстві. Перед початком зерноприймального сезону щорічно організовується навчання та перевірка знань працівників, які виконують роботи підвищеної безпеки, з питань охорони праці, проводиться навчання та перевірка знань з питань пожежно-технічного мінімуму. На підприємстві впроваджена система управління охороною праці (СУОП), організація виробничих процесів передбачає раціоналізацію, як окремих елементів (складових) системи, так і всієї її структури в цілому. Вдосконалення моделі управління проводиться на підприємстві постійно. Керівництвом агрокомбінату щоквартально визначається пріоритетність питань, в тому числі з працеохоронної діяльності, зазначаються цілі та завдання, виходячи з прогнозованих виробничих потреб, з урахуванням наявності фінансових і матеріальних ресурсів.

Службою охорони праці постійно проводиться аналіз наявних нормативно-правових актів та відповідність їх "Державному реєстру міжгалузевих і галузевих нормативних актів з охорони праці". Вживаються заходи для поповнення документів, яких бракує. Проводиться моніторинг існуючої на агрокомбінаті системи стандартів підприємства за складом і змістом. Визначається оптимальний склад основних управлінських і організаційних аспектів діяльності в галузі охорони праці, що формують разом з іншими нормативну та методичну базу механізму СУОП.

Опрацьований і постійно оновлюється програмний комплекс цільових завдань щодо створення на робочих місцях умов праці, що відповідають встановленим нормативам безпеки. На підприємстві організовано чітке оперативне інформування підрозділів і працівників за всіма випадками травмування у галузі та регіоні. Агрокомбінат отримав дозволи на виконання робіт та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Працівники структурного підрозділу Миколаївського обласного управління екології та природних ресурсів провели паспортизацію аспіраційних систем підприємства. На кожній норії або башті розміщено вибухорозрядники, які забезпечують безпечну експлуатацію комплексу. Завдяки заходам, що вживаються на підприємстві для забезпечення охорони праці на елеваторі не сталося жодної надзвичайної ситуації.

Колектив не збирається зупинятися на досягнутому, плани на майбутнє обов'язково будуть виконані при такому господарському підході до справи, який здійснюється в TOB «Агрокомбінат «Врадіївський».
В.ЯРМУЛЬСЬКИЙ,
головний держінспектор відділу нагляду в АПК, 

СКС управління Держпраці у Миколаївській області

Немає коментарів:

Дописати коментар