суботу, 31 березня 2018 р.

Птахи – надійні захисники лісу від шкідників

Учні Берізківської школи-інтернату до Міжнародного дня птахів щороку в майстерні виготовляють і розвішують
на деревах будиночки для пернатих

Ліс є досить складним природним організмом з величезною кількістю взаємопов’язаних видів рослин і тварин, серед яких важливу роль відіграють птахи. Підвищення чисельності птахів у лісових насадженнях стримує наростання спалахів масового розмноження шкідливих комах-гризунів, які поїдають хвою і листя дерев. Тому всіма засобами треба сприяти розмноженню птахів, які приносять велику користь лісовим насадженням.
 
У пернатих спостерігається дуже високий рівень обміну речовин, бо вони витрачають багато енергії при польоті і дуже швидко ростуть. Дрібні дорослі комахи з’їдають за добу кількість корму, яка приблизно дорівнює їх власній вазі. Пара мухоловок-зозулясток для вигодовування 6 пташенят протягом 15 днів збирає з дерев від 1 до 1,5 кг шкідливих комах.

Основна користь птахів у лісі полягає в тому, що вони очищають дерева від комах, переважно шкідливих. Птахи заселяють ліс від поверхні грунту до вершин крон, причому в кожного виду птахів є певна кормова спеціалізація. Деякі пернаті годуються на землі, інші на гілках дерев чи кущів, окремі ловлять здобич нальоту в повітрі, а є й такі, що суміщають різні місця годівлі. Варто додати, що різні види птахів спеціалізуються на поїданні різних груп комах та інших безхребетних тварин: синиці віддають перевагу голим гусеницям, зозулі та іволги з апетитом харчуються гусеницями, покритими волосками, в раціоні сірих мухоловок і білих трясогузок більш за все мух та інших двокрилих, зяблики особливо багато поїдають дрібних жуків, дрозди, особливо у вологий період літа, харчуються дощовими черв’яками.

Слід зауважити, що існування та успішне розмноження птахів залежить від наявності необхідних місць для їх гніздування, достатньої кількості кормів та водоймищ.
П.ПІДВАШЕЦЬКИЙ,
 головний лісничий Держлісгоспу
 
НА ФОТО: учні Берізківської школи-інтернату до Міжнародного дня птахів щороку в майстерні виготовляють і розвішують на деревах будиночки для пернатих

Немає коментарів:

Дописати коментар