суботу, 28 квітня 2018 р.

Інвестиції у майбутнє села

image

Приватне підприємство «Норок» створене у серпні 2007, налічує 343 пайовики, має в обробітку 1575 гектарів землі, сучасні техніку та інвентар. За минулий рік до бюджету ПП «Норок» сплатило 3 мільйони 208 тисяч гривень податків.

У хліборобів ПП «Норок» настала гаряча пора: після холодного й засніженого березня настало різке потепління, розпочались польові роботи. Керівник підприємства Валентин Ткаченко  розповів, що роботи у полі проводяться цілодобово у дві зміни, аби встигнути вчасно виконати всі агротехнічні роботи.

Через затяжну весну лише у квітні почалось підживлення озимих посівів, цим займався механізатор Микола Мурзак, а суміш КАС підвозили водії Анатолій Кодрул і Віктор Стьопул.

У злагодженому темпі працюють на сівбі соняшника трактористи Юрій Мардар  і Микола Мурзак, а насіння їм привозить водій Олександр Чабановський. Під посів соняшника заплановано у цьому сільськогосподарському році 426 гектарів, кукурудза ж має бути висіяна на 476 гектарах. Валентин Ткаченко впевнений, що у найкоротші терміни площі посіву будуть зайняті цими технічними культурами, адже всі передумови для цього є: досвідчені механізатори, високопродуктивний трактор «Джон Дір», сівалка, а також якісне елітне насіння.  Аби дати гарний ріст посівам і не допустити забур’янення посівних площ, у ґрунт завчасно вносяться гербіциди, зайнятий на цьому Олександр Сербул. Трактором МТЗ-1025 та оприскувачем «Джанктум» він виконує за зміну запланований об’єм робіт.

Гарно вийшли із зими посіви озимих культур, якими теж весною опікуються хлібороби: треба і підживити, і від шкідників захистити. Займаються цим механізатори Олександр і Олексій Сербули, а суміш для цієї операції вміло готує Володимир Каленич під керівництвом досвідченого агронома Олександра Гіляко. Роботи в полі не припиняються ні на мить, бо, як відомо, весняний день рік годує, і хлібороби свято дотримуються цієї істини.

image

Поки засівається одне поле, паралельно готується сусіднє під посів, професійно проводить культивацію трактором ХТЗ-170 і культиватором КПС-8 механізатор Василь Жовтий.

Поки тривають польові роботи, не припиняються роботи на току, де виробничий процес організовують завідуюча током Євдокія Чабан і вагар Михайло Тараненко. Зараз на току триває відвантаження насіння соняшника на реалізацію замовнику. Зайняті на цих роботах тракторист Михайло Стьопул та працівники Наталя Кравченко, Світлана Букрєєва, Валентина Гарагаш, Олег Валтнєв, Олександр Тюха і Олександр Мурзак.

Всі працівники зайняті на роботах у полі та на току, забезпечені триразовим харчуванням, працює їдальня. Вони  вдячні за смачні й поживні страви кухаркам Світлані Кодрул і Олені Король.

image

ПП «Норок» турбується про своїх пайовиків, відповідно укладених договорів оренди щороку їм безкоштовно орють і культивують городи трактористи Юрій Мардар і Віталій Коваленко; за бажанням пайовиків їм виплачується орендна плата за три чи більше років наперед, якщо потрібно купити житло, заплатити за навчання дитини, на придбання техніки, тощо.

А Благодійний фонд Сергія Тигіпка допомагає школі, фельдшерсько-акушерському пункту. Зараз потрібно буде облаштовувати перший клас, як того вимагає освітня реформа, а також придбати комп’ютер на ФАП, і у цьому теж сподіваються на підтримку і дієву допомогу Благодійного фонду.

Інвестиційний клімат, який склався у Сировому, позитивний, працює на розвиток села і добробут його мешканців. Тут визначені чіткі пріоритети взаємовідносин між керівництвом і пайовиками, що є запорукою покращення життя громади і збереження села для майбутніх поколінь.

К.СТАРКОВА.
Фото автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар