середу, 16 травня 2018 р.

Відзначили День Перемоги

image

Осяяна вранішнім сонцем, у супроводі юних мотоциклістів, під гучні звуки духового оркестру прямувала 9 Травня святкова колона представників трудових колективів, політичних партій, громадських організацій головною вулицею до Парку Слави, щоб усією громадою відзначити величне свято — День Перемоги. А тут з душевним трепетом і піднесенням жителі  і гості селища вже чекали початку церемонії. В почесній варті застигли біля пам’ятника Матросу і Солдату учні загальноосвітніх шкіл та працівники районного відділу поліції, а до його підніжжя лягли букети живих квітів.


З благоговінням відслухали учасники торжества поминальну службу, яку провів священик УПЦ отець Роман. А потім розпочався урочистий мітинг з привітаннями від голів райдержадміністрації і районної ради В.Жосана і П.Висоцького, селищного голови М.Москаленка, військового комісара Р.Петренка, а від імені шкільної молоді врадіївську спільноту вітала учениця районної гімназії В.Цибульська.

Хвилиною мовчання вшанували тих, хто не повернувся до рідного дому, поліг у смертельному двобої із загарбниками-поневолювачами у роки Другої світової війни, хто загинув, відстоюючи цілісність України на її східних кордонах… Метроном відлічив 60 печальних секунд, звук його болюче відгукнувся у кожному серці, хтось змахнув сльозу, хтось гірко зітхнув у скорботному мовчанні.

image
Вздовж центральної алеї біля меморіальних плит з викарбуваними іменами загиблих у роки воєнного лихоліття врадіївчан вишикувались їх нащадки, вшановуючи священну пам’ять.

З гордістю і сумом згадують люди своїх батьків, дідів, братів, сестер, котрі загинули у пекельному вогні війни, чиїсь долі обірвались, чиїсь не встигли розквітнути, хтось зник безвісно у далеких чужих краях. Але їх пам’ятає увесь вічний, живий, врятований світ, їх вшановують нащадки. І яким би невідомим не був той солдат, пам’ятники якому стоять у різних куточках країни, він все ж дуже відомий подвигом своїм — величним і безприкладним, подвигом в ім’я спасіння людства. Стиха перемовляючись, згадують кожен своїх рідних, але бринить у їх розмові непідробна гордість, велична повага і вдячність воїнам-визволителям за відвойований світ, підняту з руїн рідну державу, за її повоєнне відродження і розквіт, за наше прекрасне сьогодення.

Особливо запам’ятається цей день захисникам України, учасникам антитерористичної операції на сході нашої держави С.Белінському, І.Скалці, О.Могильову, С.Завдов’єву, В.Наконечному, М.Муханько, М.Павлику, А.Пінчуку та В.Пахомову.

Вони були представлені до нагородження відзнакою Верховного Головнокомандувача за їх мужність, відвагу, самопожертву і патріотизм.

Нагороджених відзнаками, всіх учасників урочистостей  вітали творча група районного Будинку культури, вихованці Будинку дитячої творчості та дитячої музичної школи. Вони подарували всім чудовий святковий концерт, з любов’ю  і найщирішими побажаннями досвідчені аматори сцени і юні обдарування співали пісні воєнних років, декламували вірші, танцювали; а винагородою їм були схвальні слова та оплески.

Святкові заходи тривали ще довго, в парку було людно, гамірно, спілкувались дорослі, бавились діти. І в цьому єднанні різних поколінь, у їх світлих поглядах, у щирому сміхові відчувалась та людська єдність, яка робить наш народ сильним, духовно багатим і непереможеним.

К.СТАРКОВА. Фото автора

Немає коментарів:

Дописати коментар