середу, 16 травня 2018 р.

В гостях у школярів – діти війни

SAM_1821

До Дня пам’яті і примирення та до Дня матері в районному Будинку дитячої творчості відбулася цікава зустріч педагогічного та учнівського колективів з особливою категорією людей — дітьми війни, на роки дитинства яких випало страшне воєнне лихоліття. Ця зустріч перетворилася на душевне емоційне свято, яке надовго закарбується в пам’яті присутніх, особливо дітей, бо несе в собі неабиякий виховний потенціал, вчить бути патріотами Вітчизни, любити рідну землю, пам’ятати  всіх тих, хто ціною свого життя здобув таку бажану перемогу для нашого народу в роки Другої світової війни.


Сценарій свята-зустрічі під промовистою назвою “Вам, ветерани, вам, матері, наша шана, пам’ять і вдячність” ретельно продумали і вдало підготували, використавши історичні місцеві матеріали нашої Врадіївщини, педагоги Будинку дитячої творчості Т.Стеценко, М.Тоніца, Л.Коваленко, І.Гальченко та М.Гергель. Прологом свята стала хореографічна композиція під мелодію добре відомої пісні “Журавлі”, яку чудово виконали дівчатка у білосніжних костюмах з колективу “Барвінок” (керівник М.Тоніца).

SAM_1822
Юні ведучі свята-зустрічі оголосили урочистості з нагоди Дня пам’яті жертв Другої світової війни та Дня примирення відкритими. З благоговінням і патріотичним настроєм, поклавши руку на серце, присутні прослухали Гімн України. А потім були представлені шановні гості урочистого заходу —   ветеран війни і праці, місцевий самобутній поет Микола Довгаленко, дитина війни, авторитетна людина в селищі, колишній працівник правоохоронних органів Галина Вуйченко та визнаний волонтер, активіст і щирий патріот рідної землі Тетяна Боровик, син якої нещодавно повернувся із зони АТО.  Шановним гостям свята під схвальні і дружні оплески присутніх, як символ миру і достатку, діти урочисто вручили славний запашний коровай і низько вклонилися на знак глибокої поваги, любові і вдячності за нинішнє мирне і щасливе дитинство.

SAM_1824
Активну участь у проведенні свята взяли члени гуртка виразного читання (керівник Л.Коваленко), які своєю чіткою дикцією, тембром голосу, виразною інтонацією змогли вразити присутніх, дійти до серця кожного, торкнутися чутливих струн душі. Бо в тих сказаних словах — і серця біль за загиблими рідними і близькими, і мужність нескорених у боротьбі з ворогом, і радість Великої Перемоги, і щастя нового життя на мирній і рідній землі.

Учасники свята-зустрічі вшанували пам’ять жертв Другої світової війни хвилиною мовчання. А далі линуть слова щирої вдячності, адресовані ветеранам. Слава тим, хто здобув перемогу — і на полях битв, і в тилу!  Слава воїнам, які пішли дорогами вічності, слава дітям війни, чиє дитинство було затьмарене вибухами бомб і снарядів! Слава усім фронтовикам!

Шановні гості свята приймають від вдячного молодого покоління квіти. Їм надається почесне право виступити і привітати всіх присутніх із цим днем — урочистим, радісним, і водночас скорботним. Бо свято Перемоги — це свято зі сльозами на очах. Радісне, бо принесло мир на нашу землю, а сльози — це біль втрат життя наших співвітчизників.

SAM_1827
Спогадами про лихі роки страшної війни і важке голодне дитинство під тиском і страхом ворожої окупації, яку довелося пережити, поділився з молодим поколінням сивочолий Микола Довгаленко. В унісон його розповіді прозвучав і виступ Тетяни Боровик, яка зазначила, що в житті завжди є місце подвигу. Якщо наші діди й прадіди боронили рідну землю від фашистської навали, то сьогодні довелося синам і внукам захищати Вітчизну від російської агресії. Вона закликала учнівську молодь і надалі підтримувати моральний дух наших воїнів, висилаючи їм свої малюнки й обереги.

SAM_1828
Ведучі свята згадали земляків, а це — дві з половиною тисячі наших врадіївчан, які віддали своє життя в ім’я Перемоги.  У меморіальному сквері серед тиші вічним сном спочивають наші діди і прадіди, наші доблесні захисники. Серед них навічно в пам’яті поколінь закарбувалися імена 12 Героїв Радянського Союзу  та 4 Кавалерів ордену Слави трьох ступенів. Від імені всіх учасників свята було покладено квіти до Меморіалу Слави.

SAM_1826
В цей знаковий для всіх день 8 травня — День пам’яті і примирення — ведучими заходу була висловлена щира подяка та шана матерям за їх героїчних синів. Саме завдяки матерям країна отримала справжніх захисників-героїв, які ціною свого життя виборювали і виборюють нам свободу та право на гідне життя. Високою пафосною поезією вихованці Будинку дитячої творчості возвеличили матір — як жінку, продовжувача людського роду, як терплячу і ніжну, лагідну й привітну, вимогливу й добру, щиру й сердечну до своєї дитини, найріднішу в світі людину. І, як кульмінаційний момент тієї частини свята, яка була присвячена ролі матері у вихованні своїх дітей, звучить пісня про маму у сольному виконанні Влада Єфімова, вихованця знаного в районі акомпаніатора й музиканта, педагога з великим досвідом І.Гальченка.

SAM_1830
Останнім акордом свята стали хвилюючі слова ведучих про збереження миру на землі, про голубе небо і ясне сонечко на ньому, про щасливе життя у мирній праці нашого народу, про безтурботне дитинство малечі у колі ніжних і люблячих батьків. А на завершення такого змістовного і проникливого монтажу знову пісня Влада Єфімова про мир і щасливе дитинство підростаючого покоління, яку глядацький зал сприйняв “на ура”, нагородивши юного соліста гучними оплесками.

В.ЗАЛУЦЬКИЙ.
Фото автора

Немає коментарів:

Дописати коментар