суботу, 23 лютого 2019 р.

Такі інвестри нам потрібні – вважає Сирівський сільський голова Анатолій Літвінов



Коли восени 2017 року до Сирівської сільради прибули представники команди Helios Strategia з міста Миколаєва і запропонували вирішити питання щодо встановлення сонячних батарей, Сирівський сільський голова А.Літвінов дуже виважено підійшов до цієї справи. Була зібрана сходка жителів, які дали погодження на встановлення сонячних батарей, під що Миколаївський Держкомзем виділив 16 га землі. Це – колишня стихійна звалка, що заростала чагарниками, бур’янами, була захаращена всіляким побутовим непотребом.


Виготовлення всіх необхідних документів, дозволів на проведення робіт зайняло рік, і восени 2018 року роботи розпочались. Як розповів заступник директора по будівництву фірми “Еліос-стратегія” О.Афанасьєв, перше враження від того, у якому стані територія, було не з кращих: зарості, сміття, все перерите, скрізь ями, гори будівельних та інших відходів. Але просто обурюватись, висловлювати невдоволення з цього приводу – не було часу. Протягом півтора місяця працював екскаватор, інша техніка, люди були задіяні – і територія була зачищена, вирівняна (на що компанія затратила 1,5 млн.грн.) готова до початку монтажних робіт. Звичайно, приходили сільчани, цікавились, як просувається робота, і спостерігаючи позитивні зміни, високі темпи робіт, навіть ті, що раніше висловлювали якесь невдоволення, казали, що треба було це все раніше робити.

Звичайно, адже територія змінилась на очах: встановили огорожу, і вже потім розпочали, власне, монтаж сонячних батарей. На роботах задіяні 50 працівників: 30 жителів села Сирове, 10 – з Врадіївки і 10 з Житомирщини. Фірма планує здачу сонячної електростанції у Сировому “під ключ” вже весною цього року. Це підтверджується високоорганізованою технологією монтажу батарей, раціональною організацією робочого процесу, а також рядом прикладів щодо виконаних у 2018 році робіт. На липень 2018 року введені в експлуатацію 4 промислових проекти; 7 промислових станцій в роботі, а також 8 приватних сонячних електростанцій 30 кВт. кожна. Електростанція на сонячних батареях була здана під ключ у далекому, за Полярним колом, селищі Ботогай і повністю підтверджує: за сонячною енергією – майбутнє. Це свідчить про значний приріст долі сонячної енергетики, а також про все більшу зацікавленість населення цією справою.



Зацікавленість можливістю використовувати сонячну енергію, яку щоденно сонце відправляє на землю, а це в 10500 разів більше енергії, ніж споживає людство, сформувалась завдяки (окрім інших чинників) підтримці, яка здійснюється згідно плану розвитку альтернативних джерел енергії (до 2030 року), що включає “зелений тариф”. Ним передбачається купівля надлишків енергії державою у приватних і юридичних осіб за фіксованою ставкою, а також система компенсацій для приватних електростанцій, якщо 30-50% встановленого на них обладнання (сонячні батареї, лічильники та ін.) – від вітчизняного виробника.

За підрахунками, Сирівська електростанція, потужністю 7 мегават, окупиться за 4 роки. А надлишки енергії транспортуватимуться у загальну електромережу потужністю 35 тисяч вольт, біля якої і будується Сирівська сонячна електростанція.

По закінченню монтажу, благоустрою території електростанція розпочне діяти, будуть створені майже 20 робочих місць, в т. ч. працюватимуть головний інженер, інженер з техніки безпеки, інший техперсонал, охорона.

Планується, як повідомив сільський голова А.Літвінов, укладання договору соціального партнерства; вже укладений договір на сплату до сільської ради податку на землю на суму 450 тис. грн.. Це дасть змогу поповнити бюджет сільської ради і спрямувати ці кошти на благоустрій, ремонт доріг та інші невідкладні справи. А зараз сільрада всіляко сприяє роботі генерального підрядника, щоденно сільський голова цікавиться станом справ, допомагає у підборі кадрів, турбується про побутові умови робітників.

Ведучи розмову про співпрацю з сільським головою О.Афанасьєв зауважив, що якби скрізь було таке розуміння і підтримка, таке бажання йти в ногу з вимогами часу, то працювати на будь-якому об’єкті було б просто і легко. Не засумнівався А.Літвінов у необхідності залучення інвесторів і доцільності побудови сонячної електростанції біля села, врахувавши те, що це принесе безсумнівну вигоду для сільчан: буде вирівнюватись напруга в сільській електромережі у випадку перепаду напруги у загальній мережі; це – робочі місця нині і на перспективу; це позитивний приклад того,  як потрібно працювати з інвестором, щоб село розвивалось і мало достойне забезпечене майбутнє.

К.СТАРКОВА.
Фото автора

Немає коментарів:

Дописати коментар