суботу, 10 березня 2018 р.

На часі – конструктивний діалог з пайовиками

image
Про діяльність агропідприємства «Україна», що з липня минулого року входить до складу компанії Кернел – лідера агропромислового комплексу нашої держави, ми уже неодноразово розповідали на шпальтах газети. Сьогодні Компанія активно працює на землях Врадіївського району.



Окрім потужної виробничої діяльності, аграрії чітко дотримуються принципів соціальної відповідальності. Представники Кернел завжди відкриті до конструктивного діалогу з сільськими громадами, місцевою владою та своїми орендодавцями. Пайовик для них – це передусім партнер, з яким треба чесно будувати відносини, виконувати всі домовленості, зазначені в підписаних договорах оренди.

Традиційними для кернелівців є зустрічі з орендодавцями, відвідування зборів з громадами підопічних населених пунктів з метою обговорення подальшої співпраці. Нещодавно відповідний захід пройшов у смт Врадіївка.

Тут було обговорено чимало питань, які найбільше турбували пайовиків. Серед них – рівень орендної плати, яку виплачує підприємство-орендар за користування земельними ділянками, підтримка інвестором соціальної сфери, сплата податків. Жваве обговорення викликали питання дотримання сівозміни, збереження родючості ґрунтів для майбутніх поколінь, доцільність відновлення тваринницької галузі тощо.
image

На всі ці запитання селяни отримали вичерпні відповіді від Ігоря Кізяєва, директора підприємства «Україна» (Кернел), Людмили Кравченко, провідного фахівця Компанії з розвитку земельного банку, Людмили Андрійчук, керівника відділу соціальної політики Компанії у регіоні. Також в роботі загальних зборів власників земельних паїв взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Василь Кравченко та селищний голова Микола Москаленко.

Під час зустрічі кернелівці дослухалися до пропозицій орендодавців та запропонували для них ще вигідніші умови співробітництва.

Отже, перший пункт обговорення – рівень орендної плати. Кернел гарантує своїм пайовикам один з найвищих у регіоні відсотків виплати орендної плати – 10% від нормативно- грошової оцінки вартості паю, що після відрахування податків складає 7626,72 грн. І цей відсоток, як запевнили представники Компанії, з року в рік зростатиме.

Серед інших вигідних умов співпраці – можливість вибору форми отримання ОП (кошти або продукція – індивідуальний підхід до потреб кожного пайовика), компенсація вартості оранки присадибних ділянок, виплата орендної плати авансом на кілька років вперед на лікування, допомога на поховання у разі смерті орендодавця в розмірі 2000 грн та при народженні дитини в родині орендодавця у розмірі 1000 грн.

- Якщо торік відшкодовування вартості оранки присадибних ділянок складало 300 грн, то в нинішньому році – 700 грн за пай, - уточнила Людмила Кравченко. – До речі, восени минулого року виорали всім, хто звертався з такою потребою, а це 261 город загальною площею 56,55 га.

Щодо виплати орендної плати у натуральній формі, то тепер її можна отримати не лише пшеницею, як було раніше, а й зерном кукурудзи. На пай кожен має право одержати 2 тонни зерна.

- Крім цього, Кернел бере на себе всі витрати з оформлення права власності на отримання державних актів на землю, надає правову й безпосередню допомогу з переоформлення спадщини земельних паїв будь-якої складності. А це відчутна економія для «гаманця» сільського мешканця, - додала Людмила Кравченко. – Варто зауважити, що компанія Кернел якісно втілює в життя соціальну політику, спрямовану на підвищення рівня життя селян. Торік в соціальну сферу українських сіл Компанія спільно з Благодійним фондом «Разом з Кернел» інвестували 27 млн грн. Підтримку отримували соціальні установи Врадіївського району. Для прикладу, завдяки фінансуванню підприємства «Україна» (Кернел) та Благодійного фонду в школі №1 смт Врадіївка з’явився телевізор, магнітна дошка та сучасні ноутбуки.

- Напередодні зборів з пайовиками ми мали змогу поспілкуватися з очільниками району стосовно реалізації соціальних проектів разом з Кернел, - сказала Людмила Андрійчук. – Зокрема ми обговорили можливість співфінансування Компанією проектів з утеплення сільських шкіл, встановлення дитячого майданчика. Також Компанія готова надавати фінансову підтримку для проведення свят – Днів села, та допомогти у створенні молочного кооперативу в рамках програми «Село нового покоління».

Не менш важливим аспектом діяльності агропідприємств компанії Кернел є сумлінна сплата податків. У 2017 році місцеві бюджети Миколаївщини кернелівські господарства поповнили на понад 8,5 млн грн. Підкреслимо, що саме податкові кошти від Компанії-орендаря дають змогу підтримувати відповідний рівень життя місцевих громад, виплачувати пенсії, покращувати інфраструктуру сіл.

Загальні ж збори пайовиків пройшли конструктивно і по- діловому. Люди залишилися задоволені почутим. Кожен покидав зал з надією на те, що з новими господарями житиметься краще. Так воно й буде!

В.СВІТЛИЧНИЙ
Фото автора

Немає коментарів:

Дописати коментар