середу, 27 червня 2018 р.

Чи бути у Врадіївці об’єднаній громаді на весь район

У селищі Врадіївка на Миколаївщині відбувся круглий стіл з питання створення однойменної об’єднаної територіальної громади. В обговоренні взяли участь:   селищний голова Микола Москаленко, перший заступник голови РДА Василь Кравченко, голова районної ради Петро Висоцький, голови та депутати сільських рад, депутати районної ради, працівники підрозділів РДА, а також громадські активісти Врадіївщини. Для підвищення фахового рівня дискусії були запрошені консультанти Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України Юлія Забродкіна (з бюджетних питань), Лідія Віштал (з юридичних питань) та Олександр Дудюк (з питань комунікації).

У Врадіївському районі Миколаївщини досі не створено жодної об’єднаної територіальної громади. Ініційоване Врадіївської селищною радою у минулому році об’єднання, в силу різних обставин, так і не знайшло достатньої підтримки серед сільських рад району. Подробити район та створити кілька ОТГ не є доцільним з точки зору спроможності цих громад, на чому наголошувала консультант з бюджетних питань Юлія Забродкіна. «Більшість сільських рад по бюджету з мінусами, -   констатувала вона на зустрічі, - всі розрахунки свідчать про те, що вам потрібно об’єднуватися за принципом: один район – одна громада».

На круглому столі було приділено багато уваги не тільки фінансовій спроможності потенційної об’єднаної громади, але й питанню забезпечення кадрами. Юлія Забродкіна та Лідія Віштал наводили приклади інших ОТГ, які мають проблеми із кадровим потенціалом. Тому, ще раз підкреслили необхідність об’єднуватися у громаду на базі району, щоб одночасно забезпечити себе всіма спеціалістами по управлінню, які зараз працюють в районних структурах. Також консультанти наголосили, що існують державні та грантові програми перепідготовки кадрів та підвищення їх кваліфікації.

На запитання щодо подальшої долі сільських рад в ОТГ та відсутності в Конституції України терміну «об’єднана територіальна громада» Лідія Віштал відповіла, що цей термін вживається тільки під час самого об’єднання. «Згідно статті 8 Закону «Про добровільне об’єднання громад» повноваження сільських рад, що увійшли в об’єднання, припиняються, - сказала консультант з юридичних питань, -  назва - по адміністративному центру об’єднання. У вашому випадку це буде – Врадіївська селищна рада».

Учасники круглого столу цікавилися перспективами економічного розвитку громади, долею окремих підприємств, станом шляхів в районі, перспективами районної ради, впровадженням медичної та освітньої реформ. Особливий акцент був зроблений на необхідності скорочення малокомплектних шкіл, утворення опорних шкіл та підвіз дітей.

Консультант з питань комунікації Олександр Дудюк навів данський досвід по проведенню громадських обговорень щодо скорочення таких шкіл та які результати це дало для децентралізації та реформи освіти в Данії. Він підкреслив, що ми у своїй реформі застосовуємо і польський досвід, де передбачається що малеча має навчатися у рідному селі ближче до батьків.

«Не можна шаблонно підходити до вирішення питання скорочення шкіл та підвозу дітей. В кожному конкретному випадку необхідно враховувати всі аспекти і економічні, і кадрові, і географічні, -  підкреслив консультант з комунікації Миколаївського РВ АМУ. У будь-якому разі необхідно все ретельно прораховувати, а головне – проводити обговорення в громаді, щоб люди знали і розуміли важливість цих рішень, самі брали в них участь, бо це доля, безпосередньо, їх громади».

Миколаївське регіональне відділення Асоціації міст України

Немає коментарів:

Дописати коментар