середу, 25 липня 2018 р.

“Нам спокій тільки сниться…”

Селищний голова Микола Москаленко ось уже восьмий рік плідно працює на благо Врадіївської громади

Робота виконкому селищної ради багатогранна й різностороння. Кожен напрямок діяльності цього органу місцевого самоврядування вимагає високої відповідальності та сумлінного виконання своїх обов’язків як з боку працівників апарату, так і депутатів. Зрозуміло, що успішне розв’язання наболілих проблем, вирішення багатьох актуальних питань залежить в основному від злагодженої співпраці тих, кому виборці довірили стати їх представниками в органі влади районного центру, та безпосередньо апарату селищної ради і, насамперед, його керівника. Про основні напрямки роботи виконкому селищної ради ділиться з читачами газети селищний голова М.Москаленко.

 
-    Миколо Леонідовичу, над вирішенням яких завдань працює сьогодні очолюваний вами колектив?
-    Щоденна моя робота й робота виконкому починається з турботи про наших дітей, адже вони – майбутнє нашої держави. На балансі селищної ради три дитячі садочки – «Калинонька», «Золотий ключик» та «Ромашка». Тут виховуються 352 дитини. У вказаних дошкільних закладах ми маємо висококваліфіковані педагогічні кадри, які виховують малят за останніми найновішими методиками. Діти одержують повноцінне якісне і калорійне харчування. Останнім часом плідно працюємо над удосконаленням харчування дітей, постійно дбаємо про якісні продукти (м’ясо, крупи, овочі), які на основі укладених договорів постачають нам кривоозерські підприємці. А молочні продукти, фрукти й овочі одержуємо від врадіївських підприємців. В дитячому меню постійно є курятина, свинина, риба. Досить часто кухарі варять вареники, печуть пироги, наближаючи цей процес до домашнього харчування. І діткам це подобається. Вже зараз у дитячих садках почався процес заготівлі овочів на зимовий період. Так, у дитсадку «Ромашка» квасять огірки, вирощені власноруч на своїй земельній ділянці. «Калинонька» пішла іншим шляхом:  тут батьки малюків приносять по 2 кг огірків, а працівники дитсадка організовано роблять засолку овочів. На зиму в дошкільних закладах буде поквашено не тільки огірки, а й капусту та помідори. Батьківська плата за харчування дитини на місяць становить 14 грн., а решту сплачує селищна рада. Завершена робота по утепленню всіх трьох дитячих садків. Внаслідок впровадження новітніх енергозберігаючих технологій маємо велику економію природного газу. У кожній дитячій групі встановлено електробойлер, а це значить, що у дітей постійно є гаряча вода і побутові зручності покращуються. Зараз нам слід ще попрацювати над створенням належних сучасних ігрових майданчиків на території дитсадків «Калинонька» та «Золотий ключик» ( у «Ромашці» такі майданчики вже є).

Ведучи мову про дошкільні заклади, не можу не сказати й кілька слів про школи райцентру. Турбує в першу чергу те, що величезні суми коштів ми витрачаємо на підтримання теплового режиму в навчальних закладах у зимовий період, бо працюємо по-старому. Треба починати утеплення шкіл по нових сучасних технологіях. І, як на мою думку, слід починати із Врадіївської ЗОШ №1. Це завдання і районної та селищної ради, і райдержадміністрації, і всього депутатського корпусу району.  Починати треба з виготовлення проекту. І перші кроки в цьому напрямку вже зроблено. З підготовленими документами слід звертатися в міжнародні організації, які фінансують енергозберігаючі технології. Але проектну документацію слід підготувати на найвищому рівні і гідно її захистити, щоб ні в кого не залишилося будь-якого сумніву в правоті ваших ідей. Тоді успіх буде гарантовано й можна розраховувати на фінансову підтримку міжнародних організацій.

Секретар селищної ради Тетяна Шевчук (на фото зліва) проводить виробничу нараду з працівниками апарату селищної ради.

-    Стан автомобільних доріг у Врадіївці бажає бути значно кращим. Проблеми тут, звичайно, є. Як ви їх збираєтесь вирішувати?
-    Тут проблем навіть більше, ніж достатньо. Слід усім нам зрозуміти й усвідомити, що 115 км доріг по Врадіївці – це дуже багато. Тому треба вирішувати дану проблему спільними зусиллями. Іншого виходу просто не існує. Дороги в селищі ремонтуються поетапно. Ми провели їх детальне обстеження й виготовили проектно-кошторисну документацію на їх ремонт. Нещодавно на сесії селищної ради було виділено на поточний ремонт доріг 980 тисяч гривень. Останнім часом вдалося зробити ямковий ремонт об’їзної дороги, частину вулиці Даші Дяченко та дорогу по вулиці Леонова. Все це зроблено за рахунок коштів місцевого бюджету. А зараз очікуємо кошти з державного бюджету на ремонт доріг державного значення по вулиці Магістральній та Героїв Врадіївщини. З цього приводу в облавтодорі проводяться тендери. І хто їх виграє, той і проводитиме даний фронт ремонтних робіт автошляхів у нашому селищі.

Як відомо, майже всі вулиці мають тверде покриття, або так званий піщаний варіант. Тобто вони є насипними. По цих вулицях проводимо грейдерування доріг, в окремих місцях підсипаємо щебінь з піском, щоб залатати ями і таким чином покращити стан доріг. Є, звичайно, й вулиці, які потребують капітального ремонту. Але відразу всі ремонтні роботи ми виконувати не зможемо. По-перше, фізично це неможливо. По-друге, через брак коштів. За результатами 9-місячної роботи селищної ради по наповненню, виконанню і, сподіваюсь, перевиконанню бюджету буде проведено перерозподіл коштів. І значну суму виділимо саме на ремонт доріг по селищу.

     -    У зв’язку з нестачею питної води багатьох мешканців селища останніх кілька років хвилює проблема водопостачання. Знаю, що в цьому плані багато робиться селищною радою. Що з цього приводу можете сказати?
     -    Дійсно, така проблема існує. Вода – джерело життя, основа всього живого на землі. Ситуація із забезпеченням води погіршилася у зв’язку з тим, що останніми роками упав  рівень води в криницях, а в багатьох з них вода взагалі пропала. Тому ця проблема не може не хвилювати людей і місцеву владу. Люди хочуть мати питну воду високої якості. Якщо водогоном у Врадіївці 7 років тому користувалися 265 абонентів, то сьогодні їх число наближається до двох тисяч. Тому виконком селищної ради й депутатський корпус своїм пріоритетним напрямком роботи вважають сьогодні водозабезпечення мешканців селища якісною питною водою. Наше завдання – повністю перейти на безперебійну подачу якісної води з Кодими для всього населення селища. Торік було виготовлено проектно-кошторисну документацію на дві нові водонапірні башні. Цей проект успішно втілюємо в життя. Майже половину всіх запланованих робіт уже виконано. Нова башня по частинах перевезена на заплановане місце, успішно проводяться зварювальні роботи. Водночас ремонтується і стара водонапірна башня. Ставимо собі за мету об’єднати їх в одну систему, прокласти ще одну резервну лінію подачі води з Кодими на Врадіївку з тим, щоб безперебійно забезпечувати селище і його мешканців водою. Якщо трапиться поломка на одній лінії, то працюватиме інша. Всі наявні свердловини будуть закільцьовані і працюватимуть, як єдиний механізм, на кінцевий результат – безперебійну подачу води. Всі ці роботи дороговартісні й коштують близько 12 мільйонів гривень. Така сума для нас нереальна, тому просимо державної фінансової підтримки.  Ми її знайшли в особі депутата Верховної Ради України по нашому округу Аркадія Корнацького, який виділив на водогін для Врадіївки певну суму коштів, з якої 1 мільйон гривень ми вже одержали. Сподіваємося, що найближчим часом одержимо й наступний транш і прагнемо в нинішньому році максимально підійти до завершення цієї роботи.

На ще одну проблему, пов’язану з водою, хочу звернути увагу наших читачів: водогін подає питну воду високої якості, тому використовувати її слід економно, ощадливо. Не поливайте нею городи, бо ми не в змозі забезпечити вас водою на такі потреби.

-    Не секрет, що наше селище кращає з року в рік. Ви багато уваги приділяєте його благоустрою та озелененню. Як це вам вдається?
-    Так, дані питання постійно знаходяться на нашому контролі. Над вирішенням цих проблем працює багато наших людей. Це і підтримання порядку на 8 кладовищах, і чистота в центральному парку селища та в зоні відпочинку біля ставу, і робота електриків, і наші працівники по селищу і базару. Приїжджих людей, гостей нашого селища приємно вражають встановлені лавочки для відпочинку перехожих у центрі селища вздовж тротуарів. Тут же встановлені й урни для сміттєвих відходів, щоб увесь непотріб і дорослі, й діти складали саме сюди. Існує думка, що в наших людей низький рівень культури. Бо смітять, де попало. Причому це роблять в однаковій мірі і діти, і дорослі. На жаль, недопалки цигарок, обгортки цукерок, навіть целофанові торбинки і порожні пляшки валяються на газоні, на тротуарі чи у квітнику біля установ і організацій райцентру. Але ж для цього існують урни, куди треба складати цей сміттєвий непотріб. Однак не всі це розуміють. І вчити елементарним правилам поведінки треба не лише дітей, а й часто батьків.

На дитячому майданчику, що в зоні відпочинку біля центрального ставу, молоді мами з дітками із задоволенням проводять свій вільний час.
Ми продовжуємо займатися озелененням селища. І клумби вздовж дороги розбиті, і квіти радують перехожих. Приємно, що їх уже менше зривають, що машини вже рідко заїжджають на газони. Це свідчить про певний рівень культури людей. Переважна більшість врадіївчан дбає про благоустрій і озеленення своїх садиб, з любов’ю вирощує квіти і цим самим прикрашає свої оселі й вулиці, виховуючи у підростаючого покоління почуття прекрасного.

Зараз – середина літа. Сонце щедро роздає своє тепло, але й рясні благодатні дощики пройшли над нашою Врадіївщиною, зволожили землю, дали силу рослинкам. Та поруч з культурними рослинками по-справжньому буяють і бур’яни. Особливо шкідливий і небезпечний із них – амброзія полинолиста. Тому закликаю всіх врадіївчан нещадно боротися з бур’янами, навести порядок біля своїх садиб, на городах, у садках і особливо на кладовищах, де спочивають рідні вам і близькі люди.

І ще кілька слів про наше сміттєзвалище. Вже згадуваний вище депутат Верховної Ради Аркадій Корнацький, дізнавшись про те, що ми не маємо чим підгортати сміття, подарував нам гусеничний бульдозер ДТ-75. Трактор закріплений за сміттєзвалищем і підтримує там порядок. Зроблено відповідний заїзд, де й розвернутися можна без проблем. Однак наші люди все рівно висипають сміття, де попало – при дорозі в Адамівку, в лісосмузі, на полі чи в будь-якому іншому місці, тільки не на сміттєзвалищі. З цим негативним явищем будемо нещадно боротися. Доведеться, хоч це і досить затратно, встановити відеонагляд, щоб фіксувати всіх порушників, які викидають сміття у невстановлених місцях, і карати їх штрафними санкціями, а їхні прізвища й домашні адреси з ганьбою оприлюднити в районній газеті.

Повертаючись до питання благоустрою та озеленення нашого селища, хочу звернути увагу, як щороку центр Врадіївки стає все кращим. Милують око той же тротуар, посаджені квіти в зоні відпочинку на березі центрального ставу і фонтан, який, безумовно, став окрасою селища, де багато відпочиваючих, особливо мам з дітками, яким полюбився цей затишний і привабливий дитячий майданчик. Всі ці блага й затишок з любов’ю роблять наші земляки, які є патріотами рідної Врадіївки.

“Нам спокій тільки сниться…”
Хочу сказати, що все хороше, що робиться в селищі – не моя заслуга й не мого апарату, а заслуга всієї громади, якою ми управляємо, а також депутатського корпусу, членів виконкому. Тому за підтримку і розуміння у вирішенні цілого ряду проблем я вдячний всім жителям, колегам, підприємцям, керівникам організацій, установ селища, райдержадміністрації і районній раді. Звичайно, ми ще далеко не все заплановане втілили в життя. Для цього потрібні час і кошти, а бажання працювати у нас є. Ми працюємо не для власної вигоди, а для блага селища і наших земляків. Багато є різних хороших ідей, цікавих задумів і планів, які хочеться реалізувати. Ми не сидимо, склавши руки, а творчо працюємо. Нам спокій тільки сниться.

-    Миколо Леонідовичу, скажіть, будь ласка, кілька слів про освітлення вулиць селища в нічний та вечірній час. Чи є тут якісь проблеми?
-    Так, проблеми є. Селище наше велике, вулиць багато. Довжина їх – 115 км, і їх треба освітлювати. До цього часу маємо ще безоблікові ліхтарі, які знаходяться переважно на околицях і вкрай там потрібні. Але вони дорого нам обходяться. Ми твердо взяли курс на економне освітлення, впроваджуючи нові технології  у використанні електроенергії. Переваги новітніх технологій економічно дуже відчутні. Наші електрики встановлюють енергоефективні лампочки – дуже якісні, довговічні й економні. Зараз 15-ватні електролампочки освітлюють наші вулиці й дороги краще, ніж кіловатні. Найближчим часом буде встановлено відеоспостереження у людних громадських місцях і життєвоважливих об’єктах – у центральному парку, на набережній, при в’їзді і виїзді з Врадіївки, на головному водогоні та ще в деяких місцях. Це робиться  з метою профілактики і недопущення злочинів і, сподіваюся, сприятиме швидкому їх розкриттю. На наступному тижні відповідна бригада спеціалістів вже почне працювати в селищі по даному питанню.

image

-  Можливо, є якісь питання, які залежать не лише від злагодженої роботи виконкому селищної ради, депутатського корпусу та апарату працівників, а в переважній більшості від мешканців селища, їх свідомості й порядності?
- Є, звичайно, одна проблема, яку хотілося б виділити окремо і яку треба вирішувати негайно. Це зграї собак, які блудом ходять по вулицях селища. Серед них бродячих нічийних собак – одиниці, а в переважній більшості це безприв’язні пси, які мають своїх господарів. Часто можна бути свідком того, як  ці собаки блукають у людних місцях – біля шкіл, дитсадків, магазинів, установ і організацій селища, толочать квіти на клумбах, витопчують газони, у пошуках їжі перевертають урни із сміттям, часто проявляють агресію до перехожих і стають небезпечними, особливо для людей старшого віку і дітей. До того ж ці собаки, особливо зараз, у літню спеку, можуть бути носіями небезпечних інфекційних хвороб, які можуть передаватися й людям. Тому вони становлять серйозну загрозу для здоров’я мешканців селища.

Хочу звернутися до таких горе-господарів навіть не з проханням, а з вимогою: прив’яжіть своїх чотирилапих улюбленців, не допускайте того, щоб вони заразилися сказом чи інфекційними хворобами від інших собак чи лисів, які заходять у селище з поля, не наводьте жах своїм безприв’язним  псом на перехожих, дотримуйтесь загальноприйнятних правил утримання собак на своєму обійсті, як це роблять цивілізованим шляхом власники собак у містах, вигулюючи тварин у намордниках і на поводку.

Якщо будуть надходити сигнали від мешканців селища з претензіями на агресію безприв’язних блукаючих собак, ми будемо вимушені реагувати відповідним чином. На таких власників собак буде накладатися адміністративна відповідальність і штраф.

-    Зараз у всіх на устах актуальна тема щодо об’єднання територіальних громад. Чого, на вашу думку, чекати від такого об’єднання? 
-    Це питання дійсно державної ваги. Хочемо ми того чи ні, а об’єднуватися таки треба. Цей процес в нашій області вже переходить у завершальну стадію. Не об’єдналися лише громади в Новій Одесі, Кривому Озері і Врадіївці. Об’єднати села району з центром у Врадіївці – дуже непросто. Мова йде про реформування в самоврядуванні, про об’єднання сільських громад, причому на принципі добровільності, зваживши всі «за» і «проти». І я, як селищний голова, і сільські голови,  ми ознайомилися з програмою реформування, вже не раз  збиралися на наради, обмінювалися інформацією, вивчили запропонований нам проект, щоб шляхом глибокого аналізу й роздумів, як нам жити й господарювати, дійти до остаточного рішення – виваженого, поміркованого, розумного, яке було б прийнятним для всіх. Держава здійснює організаційну та методичну підтримку процесу об’єднання громад, яке відбувається на підставі Закону України  «Про добровільне об’єднання громад». На виконання цього Закону в області провідними фахівцями розроблено перспективний план по принципу: один район – одна об’єднана громада. Тобто 11 сільських громад рекомендовано об’єднати навколо врадіївської громади.

У зв’язку з цим постає цілий ряд логічних питань: що дасть простим людям об’єднання громади, якою буде влада в приєднаних населених пунктах, чи загрожує безробіття теперішнім працівникам сільрад, які об’єднуються, що буде з освітою, медициною? Питань значно більше, ніж відповідей на них. Тому я би дуже хотів почути широке громадське обговорення, всі думки за об’єднання і проти нього, бо від цього рішення залежить рівень життя кожної сільської громади в майбутньому. Хочеться почути думку жителів району з цього приводу – через районну газету, в епістолярному стилі на адресу селищної ради, в телефонному режимі чи просто в усній розмовній мові на прийомі в селищній раді. Будемо вдячні кожному за конструктивні пропозиції, нестандартні ідеї і своє бачення вирішення назрілої проблеми.

-    Що б ви, Миколо Леонідовичу, хотіли побажати читачам районки і всім жителям селища на завершення розмови?
-    В першу чергу хочеться щиро побажати всім врадіївчанам і кожній родині зокрема доброго здоров’я, сімейного щастя і благополуччя, вагомих і значних успіхів у щоденних трудових днях, а головне – мирного неба над нашою головою. Хай розквітає наша Врадіївка серед інших міст і сіл України! Хай славиться високими хлібами й гарною піснею наша земля!
-    Дякую за спілкування.

Вів розмову В.ЗАЛУЦЬКИЙ.
Фото автора.

Немає коментарів:

Дописати коментар