суботу, 15 грудня 2018 р.

15 грудня – День працівників суду

  image

  Інтерв’ю директора ПП “РГ “Вісник Врадіївщини” А.Швеця з головою Врадіївського районного суду Володимиром ФАСІЄМ, який люб’язно погодився на бесіду та вирішив зробити роботу суду більш відвертою і погодився на інтерв’ю.



   -  Як сьогодні складається ситуація щодо здійснення судочинства в районі?
 
   - На сьогодні у Врадіївському  суді правосуддя здійснюють  лише два професійних  судді. Розподіл судових справ автоматизованою системою  здійснюється лише на одного суддю, який одночасно є й слідчим суддею, здійснює розгляд клопотань щодо: негласних слідчих (розшукових) дій, призначення експертизи, скарг тощо. Як наслідок - всі кримінальні справи, де слідчий суддя брав участь, передаватимуться на розгляд на інші суди. Це, в свою чергу, може потягти за собою додаткові фінансові та часові затрати для учасників справи, пов’язані з явкою до суду, найбільш наближеного до місця його розташування.

   - З чим пов’язано те, що всі справи  розподіляються лише одному судді?  

   - Це пов’язано з тим, що двоє суддів після задоволення Вищою радою Правосуддя їх заяв звільнились у відставку. Одному з діючих суддів  - Ф.Соколу, відповідно до п.2.3.3 «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» станом на сьогодні вже не розподіляються справи, як такі, що надходять за два місяці до припинення повноважень судді Ф.Сокола, у зв’язку з закінченням п’ятирічного строку, на який його було призначено.

  До речі, щодо судді Ф.Сокола, за результатами анкетування громадян та учасників судових проваджень діяльності Врадіївського районного суду, яке проводилось на виконання рішення зборів суддів від 26.04.2016 р., була позитивно оцінена робота як Врадіївського районного суду, так і цього судді,  охарактеризували його,  як  порядного, справедливого, толерантного суддю. На жаль, після припинення повноважень, Федір Григорович має намір перевестись на посаду судді до іншого суду, в межах територіальної юрисдикції якого він забезпечений житлом та проживає його родина.

  - Як Ви вважаєте, чи будуть укомплектовані вакантні посади суддів найближчим часом?
 
   - Відповідно до  п.5 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» на Вищу кваліфікаційну комісію суддів України нами направлено інформацію про наявність вакантної посади судді. Проте на сьогодні інформація про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади судді по Врадіївському районному суду відсутня.

   - Володимире Васильовичу, що ви можете сказати про реорганізацію  місцевих судів, їх об’єднання?
 
    - Відповідно до Указу Президента України від 29.12.2017 №451 «Про реорганізацію місцевих загальних судів» нині активно проходить процес реорганізації (злиття) місцевих загальних судів та державної реєстрації новоутворених окружних судів. Зокрема Первомайського окружного суду, до якого увійдуть Кривоозерський та Врадіївський районні суди, які залишаться функціонувати на місцях, як відділення новоутвореного окружного суду.

   Хочу зазначити, що у судах, місцезнаходженням яких є декілька населених пунктів, при розподілі справ буде враховуватись наявність робочих місць суддів у відповідних відділеннях, а також критерії, встановлені законом для визначення юрисдикції суду. А тому нам потрібно вживати заходи, щоб при об’єднанні зберегти  кадри. В свою чергу, населення також повинно бути зацікавленим в тому, щоб вакантні посади суддів були укомплектовані,  а діючі судді - збережені, аби подачу справ до канцелярії та їх розгляд, можливо було б здійснювати у суді, за місцем проживання.
  
  - Чи є можливість укомплектувати посади суддів із числа місцевих юристів?
 
     - Для того, щоб стати суддею, потрібно пройти ряд випробувань: добір та відбіркові іспити кандидатів на посаду місцевого суду, навчання в школі суддів, спеціальну перевірку, підготовку та інше. Порядок зайняття посади судді передбачено р. ІV ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» .
    
   А взагалі, я підтримую позицію обирати суддів першої інстанції дебатами, щоб люди самі визначали, кому більше довіряють. Зберігаючи неупередженість, хочу висловити свою думку, що найбільш підготовленими для зайняття посад судді є працівники апарату суду (помічники, секретарі, тощо), яким необхідно створити законодавчі умови для спрощеного проходження конкурсу на цю посаду.

     - Що Ви можете сказати щодо критики, яка лунає на адресу українських суддів і, зокрема, Врадіївського районного суду?
 
     -  Приймаючи рішення бути суддею, політичним діячем чи іншою публічною особою, ми повинні бути сильними та розуміти, що межа допустимої критики політичного діяча чи іншої публічної особи є значно ширшою, ніж пересічної особи. Публічні фігури неминуче відкриваються для прискіпливого аналізу їхніх слів і вчинків.

   Згідно зі ст. 34 Конституції «кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань». Безперечно, можна і потрібно критикувати недоліки в роботі судів або окремих суддів, але при цьому хотілося б, щоб ті, хто критикують, були правосвідомими, дотримувались культури поведінки та розрізняли  межі між дозволеним і забороненим. Некоректна та непристойна  поведінка в суді тягне за собою негативні правові наслідки.  А щоб цього не допустити, необхідно піднімати рівень правової  свідомості у громадян. 

   Адже побудова в Україні громадянського суспільства і правової держави  починається з кожного з нас. Держава не може бути вищою, аніж її народ. Кожен з нас повинен  намагатись бути кращим, навчитись обирати чесних, амбітних людей.

  Особисто від себе доповню, коли лунає критика на мою адресу, як професійного судді,  я керуюсь правилом «Щоб я відносився з любов’ю до всіх, особливо до тих, хто мене осуджує, даруй мені Боже умиротворення і любов».  

   - Що б Ви хотіли побажати громадянам напередодні свого професійного свята?
 
   - Коли на запрошення американських юристів,  я в складі делегації суддів перебував в США, на запитання: «Чого боїться суддя?», судді повідомляли: «Суддя боїться громадської думки, громадського контролю за прийнятим рішенням». До речі, найкращим захистом для судді є прийняття справедливих, вмотивованих, законних рішень, які ґрунтуються на законі. Повага до суддів - це культура, яка формується роками, правосудними рішеннями.

    А тому я бажаю конструктивного громадського контролю за прийнятими рішеннями в судах,  яким би підтримувався баланс інтересів сторін, щоб громадяни брали активну участь в контролі шляхом ознайомлення з прийнятими рішеннями, які розміщуються в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Читайте, контролюйте.

    Щодо ролі громадської думки, в цивілізованих державах під її впливом приймаються закони, поправки до законів, які у випадку їх значимості для державних процесів, називаються іменем особи, яка їх внесла.

    А тому, закінчуючи відповідь на це питання, висловлюю сподівання, що всі громадяни, учасники судових процесів, в житті завжди будуть дотримуватися принципу «Моя свобода закінчується там, де починаються порушення прав іншої  людини.»

     -  Щоб Ви хотіли побажати свої колегам?
 
     По-перше, хочу привітати шановних колег та увесь колектив Врадіївського районного суду з професійним святом  -  Днем працівників суду та побажати стабільності й упевненості в завтрашньому дні. Нехай він завжди буде кращим, ніж учорашній. Також зичу всім мирного неба, міцного здоров’я, адже саме воно дозволяє нам почуватися бадьорими та впевненими. Бажаю життєвої енергії та подальших успіхів у справі, якій ви себе присвятили. Та, як кажуть, у суддівській спільноті,  - адекватних сторін.

     А також не обійду увагою, і пригадаю добрим словом суддів у відставці,  які частину свого життєвого шляху присвятили роботі в суді та мудро вершили правосуддя, зокрема  М.Висоцького, М.Тихоненка, А.Сорочан та згадати і працівників суду  В.Базаренко, Н.Флоренко,  подякувати їм за співпрацю.

      - Дякую за розмову.

Немає коментарів:

Дописати коментар